Mogelijkheden om je woonhuis te verduurzamen
Een duurzaam woonhuis ontstaat op basis van 4 factoren: isolatie, installatie, ventilatie en energie. De exacte verbeterpunten kunnen per woning verschillen. Een adviseur kan deze voor je in kaart brengen.
Isolatie
Installatie
Ventilatie
Energie
Maak je woonomgeving duurzaam
Een duurzame woonomgeving zorgt ervoor dat je op een comfortabele manier gezond kan leven. De luchtkwaliteit is op orde doordat voldoende wordt geventileerd, warmte blijft binnenshuis en het energieverbruik wordt gecompenseerd. Dit heeft een positieve invloed op je energiekosten en zorgt dat je bijdraagt aan de klimaatdoelen van de Nederlandse overheid.
Veel gestelde vragen over duurzaam wonen
Isolatie
Kan ieder woonhuis geïsoleerd worden?
Afhankelijk van het bouwjaar van de woning kan in principe ieder woonhuis voorzien worden van isolatie. De juiste vorm van isolatie verschilt per woning, afhankelijk van factoren als constructie van het dak, de spouw et cetera.
Welk isolatiemateriaal is het meest energiebesparend?
Isolatiemateriaal is beschikbaar in verschillende soorten en maten. In de regel geeft een dikkere isolatielaag een hogere isolatiewaarde. Hoe beter die waarde, hoe hoger uw comfort en energiebesparing is. Maar niet elk isolatiemateriaal kan op elke plek worden toegepast. Daarom is het belangrijk om het juiste materiaal op de juiste plaats toe te passen.
Heb je bijvoorbeeld een plat dak? Bij isolatie van buitenaf wordt voornamelijk XPS of PIR gebruikt, bij isolatie van binnenuit is dat meestal steenwol, glaswol of minerale wol.
Is isoleren duur?
Je woonhuis goed isoleren is kostbaar. De exacte kosten zijn voornamelijk afhankelijk van het materiaal en de arbeidskosten. Goede kwaliteit isolatiemateriaal heeft veelal een hogere kostprijs. De tegenhanger van deze investering is wel dat deze, mits correct geplaatst, in veel gevallen na een aantal jaren zichzelf terugverdient.
Krijg ik vochtproblemen door isolatie?
Het is mogelijk dat je vochtproblemen krijgt na isolatie. Dat komt doordat isolatie alle naden, kieren en andere bronnen van kou van jouw woonhuis afsluit. De warmte blijft binnen, maar het vocht in de woning kan ook niet meer naar buiten. Er ontstaat een kans op vochtophoping als je niet meteen ook je ventilatie aanpakt.
Installatie
Ik wil graag van het gas af. Wat zijn de mogelijkheden?
Er zijn verschillende mogelijkheden om van het gas af te komen met behulp van installaties:
warmtepomp, elektrische verwarming, infraroodpanelen en een biomassa- of pelletkachel.
Zijn zonnepanelen altijd een goede investering?
An sich zijn zonnepanelen zeker een goede investering. Je bespaart hiermee direct op jouw energierekening. Maar het is wel belangrijk dat je een dak hebt waar de panelen voldoende zonlicht krijgen om energie op te wekken. Indien dit niet zo is, zal het rendement van de panelen lager zijn.
Wat is het geschikte moment om een warmtepomp te installeren?
Nadat de isolatie van de woning op orde is en de woning is geschikt voor verwarming op laagtemperatuur verwarming dan is het een goed moment om te denken aan een warmtepomp. Wanneer de isolatie nog niet optimaal is kun je beter kiezen voor een Hybride warmtepomp oplossing. Hierbij blijft de cv ketel ondersteuning bieden als het buiten erg koud is.
Verbruikt een warmtepomp veel stroom?
Een warmtepomp verbruikt stroom. Echter het hoge rendement welke een warmtepomp behaalt bij een juist gedimensioneerde installatie, kan zorgen voor een flinke energiebesparing ten opzichte van een woning met een gasketel.
Wel moet de isolatie van de woning op orde zijn, zodat er zo min mogelijk warmteverlies aanwezig is.
Heb ik altijd vloerverwarming nodig in combinatie met een warmtepomp?
In de meeste gevallen is het antwoord ja. Dit doordat vloerverwarming werkt met een lage aanvoertemperatuur waardoor het rendement van de warmtepomp het hoogste is. En hierdoor dus ook de minste stroom verbruikt. Bij een hybride warmtepomp is het niet altijd noodzakelijk om vloerverwarming te hebben. Houd er dan wel rekening mee dat het rendement van de warmtepomp achteruit gaat.
Ventilatie
Welke vormen van ventilatie zijn er mogelijk in mijn woonhuis?
In ieder woonhuis zou ventilatie aanwezig moeten zijn. Er zijn 4 verschillende systemen die een woning kunnen ventileren:
- Natuurlijke toevoer, natuurlijke afvoer
Hierbij komt de verse lucht komt binnen via ramen, roosters en deuren en verlaat de ruimte ook weer op deze manier.
- Mechanische toevoer, natuurlijke afvoer
Hierbij maak je gebruik van mechanische toevoer (systeem met ventilator) van verse lucht door middel van ventilatoren. De afvoer van vuile lucht gebeurt op natuurlijke wijze.
- Natuurlijke toevoer, mechanische afvoer
Hierbij komt de verse lucht binnen via roosters (vaak boven de ramen) en wordt de vuile lucht afgevoerd met mechanische afvoer (systeem met ventilator).
- Mechanische toevoer, mechanische afvoer
Volledig mechanische aan- en afvoer van lucht, inclusief het terugwinnen van afgevoerde warmte. Dit wordt ook wel balansventilatie genoemd.
Welk ventilatiesysteem is het meest energiebesparend?
Het systeem met mechanische toevoer en mechanische afvoer is de standaard in nieuwbouw. Deze is het meeste energiezuinig en geeft het meeste wooncomfort. Je haalt niet rechtstreeks koude lucht van buiten naar binnen. Wel is dit vaak lastiger in te passen in bestaande bouw.
Hoe ontdek ik of ik mijn woonhuis voldoende ventileer?
Ventilatie in jouw woonhuis is te meten met een CO2 meter met relatieve vochtigheid.
CO2; Houd een grens aan van max. 1000 ppm. (Het niveau van de buitenlucht ligt rond de 400 ppm)
Luchtvochtigheid; Streef naar een waarde tussen de 40% en 60%.
Is een aanpassing van de ventilatie noodzakelijk wanneer ik mijn huis ga isoleren?
Je kan het beste jouw ventilatie aanpassen wanneer je jouw woning gaat isoleren. Met name als je te maken hebt met enkel natuurlijke ventilatie. Alle naden en kieren die dienden als natuurlijke ventilatie, worden namelijk bij isolatie afgesloten.
Energie
Ik wil minder energie verbruiken. Waar kan ik het beste mee beginnen?
- Begin bij je eigen gedrag: zet de verwarming wat lager, doe deuren dicht en laat apparaten niet onnodig aanstaan.
- Isoleer je woonhuis zo goed mogelijk. Wat u niet verliest, hoeft u ook niet op te wekken met gas of elektra.
- Koop bij vervanging enkel apparatuur met a++ label.
Wat zijn de belangrijkste stroomverbruikers in mijn woonhuis?
- De koelkast, de vriezer en de verlichting. Gevolgd door computers, tv en de wasdroger.
- Grootverbruikers zijn oude plasma-tv’s en wasdrogers ouder dan tien jaar.
Wat zijn de belangrijkste gasverbruikers in mijn woonhuis?
- Met afstand de verwarming. Bij een gemiddeld huishouden gaat de helft van de energierekening op aan verwarmingskosten. Warm water is meestal zo’n 10 % van de energierekening.
- Simpele manieren om minder te stoken: verwarm alleen de ruimtes die je gebruikt, en houd de deuren dicht. Wie wil besparen op warm water: koop een waterbesparende douchekop en douche iets korter.
Is een slimme meter aan te raden?
Een slimme meter is op afstand uit te lezen door de netbeheerders. Door inzicht te hebben in het verbruik, leidt tot minder verbruik. Uiteraard kun je op een analoge meter ook het verbruik bijhouden. Dit kost alleen meer werk.
Advies nodig bij het verduurzamen van je woonhuis?
Een woonhuis verduurzamen vraagt om een maatwerk plan van aanpak. Iedere woning is namelijk anders. Een expert kan vaststellen wat de huidige status is van jouw woonomgeving en adviseren welke stappen ondernomen kunnen worden om te verduurzamen.